ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΜΑΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ


Ψηφίστηκε σήμερα, 12-09-2023 από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου το τρίτο και τελευταίο πρακτικό κατακύρωσης του διαγωνισμού που αφορά την Εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσεων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας. Η σύμβαση υπογράφεται άμεσα και ξεκινάει η τοποθέτηση, παραμετροποίηση και διασύνδεση του απαραίτητου εξοπλισμού. Το κόστος υλοποίησης ανέρχεται στις 338.200€ πλέον ΦΠΑ και είναι 100% χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, πρόσκληση ΑΤ08. 

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται τα κάτωθι:

Εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσεων

Προμήθεια, Εγκατάσταση, Παραμετροποίηση στο G-Cloud του λογισμικού του εξοπλισμού και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εκτάκτων Αναγκών και της εφαρμογής εκτάκτων αναγκών

-   Προμήθεια, Εγκατάσταση, Διασύνδεση δυο (2) Καμερών Ανίχνευσης-Επιτήρησης πυρκαγιάς που θα εγκατασταθούν σε σημεία τα οποία θα υποδείξει ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας με ιστό ύψους ικανού για ανίχνευση του Δάσους. Οι κάμερες αυτές:

o   Θα είναι IP κάμερες τύπου PTZ με υποστηριζόμενη ανάλυση HDTV 1080p.

o   θα υποστηρίζουν ανίχνευση άνω των 3 χιλιομέτρων και  λειτουργία ημέρας/νύχτας

o   θα έχουν προδιαγραφές ανίχνευσης κραδασμών

o   θα έχουν δυνατότητα προ-ρύθμισης θέσεων PTZ και

o   αυτόματη παρακολούθηση

-   Προμήθεια, Εγκατάσταση, Διασύνδεση δυο (2)  Μετεωρολογικών Σταθμών που θα περιλαμβάνουν αισθητήρες:

o   Ταχύτητας ανέμου

o   Μέτρησης διεύθυνσης ανέμου

o   Θερμοκρασίας αέρα

o   Μέτρησης Σχετικής Υγρασίας

o   Βαρομετρικής πίεσης

o   Βροχόμετρο

     

Προμήθεια, Εγκατάσταση Εξοπλισμού Video Server

Προμήθεια, Εγκατάσταση  Καταγραφικού Εικονοσειρών

Τα παραπάνω θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα ενός Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών που θα εμπεριέχει όλες τις ροές δεδομένων σε ένα κοινό αποθετήριο, είτε αυτές προέρχονται από αισθητήρες και υποδομές πραγματικού χρόνου, είτε από στατικές πληροφορίες, είτε από μελέτες και άλλες γνωσιακές πηγές.

Η Πλατφόρμα θα παρέχει ένα κοινό τόπο όπου τα δεδομένα όλων των μορφών (στατικά, δυναμικά, σημειακά, χωρικά και χρονοσημασμένα) και η γνώση (από μελέτες, προηγούμενες καταστροφές, περιόδους, από απλή στατιστική επεξεργασία, από μοντέλα προβλέψεων) θα συνυπάρχουν ομοιόμορφα και με απόλυτη διαλειτουργικότητα.

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί στο Δήμο, στους αρμόδιους φορείς, στους επιστήμονες και στους πολίτες ένα εργαλείο χρήσιμο για τη γνωσιακά υποστηριζόμενη λήψη αποφάσεων είτε για την πρόληψη, είτε για την αντιμετώπιση, είτε για την αποτίμηση των καταστροφών.  Η πλατφόρμα θα προσφέρει αυτοματοποιημένα εργαλεία ανάλυσης χρονοσημασμένων δεδομένων από πολλαπλές πηγές, καθώς και αυτόματης δημιουργίας αναφορών επί των δεδομένων με ελεύθερο σχεδιασμό από το χρήστη.

Για να επιτευχθεί το παραπάνω η πλατφόρμα θα παρέχει μηχανισμούς εισαγωγής δεδομένων από αισθητήρες (σε ένα ενιαίο γραφικό περιβάλλον μοντελοποίησης), αλλά και από υφιστάμενες πηγές τα οποία είναι διαθέσιμα σε οποιαδήποτε μορφή ανοιχτών προτύπων για χρονοσειρές, για γεωχωρικά επίπεδα και αρχεία όπως έγγραφα, μελέτες, διαδικασίες.

Ο Δήμος θα μπορεί να προβάλει τους αισθητήρες σε ένα κοινό περιβάλλον διαχείρισης και παρακολούθησης σε webGIS, με προβολή των δεδομένων που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο  και με εύκολη δημιουργία διαγραμμάτων παρακολούθησης από το χρήστη σε οποιαδήποτε μορφή επιθυμεί και για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.

Με τη χρήση της πλατφόρμας, όπου όλα τα δεδομένα βρίσκονται σε ομογενοποιημένη μορφή και προσβάσιμα από τους αλγορίθμους επιλογής, επεξεργασίας και προβολής δεδομένων με δυνατότητα συνδυασμένων ερωτήσεων στις βάσεις δεδομένων, θα δίνεται η δυνατότητα να καταχωρούνται και να συνδέονται δυναμικά στο σύστημα όλες οι κατηγορίες δεδομένων μεμονωμένα ή σε ομάδες ανά είδος, ανά σενάριο έκτακτης ανάγκης ή ανά χρήση για επιχειρησιακούς σκοπούς, όπως:

  • Αισθητήρες καιρικών συνθηκών: αισθητήρες IOT, μετεωρολογικοί σταθμοί και αισθητήρες περιβάλλοντος, αισθητήρες υγρασίας στα δάση, κτλ
  • Αισθητήρες συναγερμού/ανίχνευσης πραγματικού χρόνου: θερμικές κάμερες, κτλ
  • Αισθητήρες γεωυποβάθμου: στάθμης υδάτων, σεισμογράφοι, τοπογραφικοί αισθητήρες (κατολισθήσεις), κτλ
  • Γεωχωρική πληροφορίας: υποδομές όπως κρουνοί, πηγές, δεξαμενές, φράγματα, δρόμοι πρόσβασης, περιοδικές αναλύσεις γεωεπισκόπησης από ανοιχτές δημόσιες πηγές, σχέδια παρεμβάσεων με γεωχωρικές αναφορές, αποτύπωση προηγούμενων καταστροφών, κτλ
  • Κατάλογος τοπικών δυνατοτήτων και ικανοτήτων: μηχανήματα έργων ανά κατηγορία και χωρική ενότητα, εθελοντικές ομάδες κτλ με δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης με SMS και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, είτε για επιφυλακή, είτε για επιχειρησιακούς σκοπούς.
  • Σχέδια εκτάκτων αναγκών, μελέτες πολιτικής προστασίας και όποια επικαιροποίηση αυτών μέσα από ένα ενσωματωμένο και εύκολα προσβάσιμο σύστημα διαχείρισης εγγράφων

Η πρόσβαση στο σύστημα θα είναι διαδικτυακή και διαβαθμισμένη σε επίπεδα και κατηγορίες χρηστών. Η πλατφόρμα θα έχει τη δυνατότητα χειρισμού πολλαπλών επιπέδων χρηστών και δικαιωμάτων πρόσβασης δυναμικά από το Διαχειριστή του Συστήματος. Η βασική Πλατφόρμα Διαχείρισης Δεδομένων θα είναι πλήρως διαδικτυακή και θα εγκατασταθεί στο G-Cloud.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις